Λογοθεραπεία παιδιών με αυτισμό

 

      Ο αυτισμός ή αλλιώς διάχυτη διαταραχή της ανάπτυξης, είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που εντοπίζεται για πρώτη φοautism1ρά κατά τη βρεφική ή την παιδική ηλικία, και ακολουθεί το άτομο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Εκδηλώνεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το αναπτυξιακό στάδιο, τη σοβαρότητα, τη συνύπαρξη άλλων ιατρικών καταστάσεων, την ιδιοσυγκρασία του ατόμου και τους παράγοντες του περιβάλλοντος. Επειδή όμως η διαταραχή αυτή περιλαμβάνει την ποιοτική απόκλιση του ατόμου από την κατάλληλη κοινωνική και επικοινωνιακή συμπεριφορά, τα άτομα με αυτισμό δε μοιάζουν μεταξύ τους παρά μόνο σε βασικά συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, που αφορούν την κοινωνική αλληλεπίδραση, την επικοινωνία, τη σκέψη και τα ενδιαφέροντά τους.

Επιδημιολογικά στοιχεία

autism4      Σε αναλογία 1 προς 166 άτομα ανέρχεται η συχνότητα του αυτισμού στην Ελλάδα. Το 70% των ατόμων αυτών παρουσιάζει ταυτόχρονα διαφορετικής σοβαρότητας νοητική υστέρηση, το 20% νοητικές λειτουργίες σε φυσιολογικό επίπεδο και το υπόλοιπο 10% υψηλό επίπεδο νοητικών δεξιοτήτων.

 

Πώς βοηθούνται τα παιδιά με αυτισμό; 

autism3
       Καμιά θεραπεία, με τα σημερινά δεδομένα, δεν έχει αποδειχθεί ικανή να ανατρέψει την πορεία του αυτισμού. Όμως, υπάρχουν μέθοδοι που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων και στην καλύτερη προσαρμογή του παιδιού στο κοινωνικό σύνολο. Ειδικά δομημένα προγράμματα και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις υπάρχουσες δυνατότητες τους.

 autism2

       Μπορούν να μάθουν δεξιότητες αυτο-εξυπηρέτησης, κοινωνικές δεξιότητες, πώς να συναναστρέφονται και πως να επικοινωνούν καλύτερα με τους άλλους, πώς να εκφράζουν σωστά τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους καθώς και πώς να μάθουν να εκφράζουν και ν’ αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους.

autism5
      Τα κέντρα Ανάδραση για την επίτευξη των στόχων της εκπαίδευσης των ατόμων με αυτισμό παρέχουν όσο το δυνατόν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης, Απασχολούν άρτια καταρτισμένο διοικητικό και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, ειδικών παιδαγωγών, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, μουσικοθεραπευτών, παιδοψυχιάτρου και καθηγητών όλων των ειδικοτήτων που μπορούν να αναλάβουν και την εκπαιδευτική τους επιμόρφωση.

 

electronicform

bannertelephone final

Συγγραφή και Επιμέλεια άρθρου: Χαρμαντά Χρυσάνθη

Λογοθεραπεύτρια Παιδιών - Εφήβων και Ενηλίκων.

Φωτογραφίες του χώρου μας

 Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Μαθημάτων και Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Λογοθεραπείας και Ομάδων Παιδιών  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων και Εφήβων  Αίθουσα Υποδοχής
           
 Αίθουσα Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Ομάδων Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων  Αίθουσα Λογοθεραπείας  Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Μαθημάτων Εφήβων