Συχνές ερωτήσεις - F.A.Q

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις πιό συχνές ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με τους τομείς που εξυπηρετούμε. Επιλέξτε την ερώτηση που σας ενδιαφέρει κάνοντας κλικ πάνω στην αντίστοιχη ερώτηση.

Αν παρολαυτά δεν βρείτε την απάντηση που σας ενδιαφέρει μπορείτε να μας στείλετε την ερώτηση σας, συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Ψυχοθεραπεία

Αν επισκευτώ ψυχολόγο σημαίνει πως είμαι ασθενής;

Όθεα απο το παραθυρο χι. Ο Ψυχολόγος εργάζεται πολλές φορές συμβουλευτικά σε διαφορετικές φάσεις της  ζωής ενός ανθρώπου ή πάνω στη βελτίωση της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας του ατόμου χωρίς αυτό να πάσχει από κάποια διαταραχή. Γι' αυτό τον λόγο δεν χρησιμοποιείται ο όρος ασθενής.

Το περιεχόμενο της συζήτησης είναι εμπιστευτικό;

Το περιεχόμενο της συζήτησης είναι πάντοτε απολύτως εμπιστευτικό. Το ίδιο ισχύει και για τις σημειώσεις ή οποιοδήποτε άλλο υλικό χρησιμοποιείται ως βοηθητικό για τον Ψυχολόγο.

Η Ψυχολογική θεραπεία φέρνει άμεσα αποτελέσματα;

Η Ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που απαιτεί ένα χρονικό διάστημα μέχρι να αποδώσει καρπούς. Το σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά τις περισσότερες φορές έχουν σημαντικά ποσοστά μονιμότητας. Το χρονικό αυτό διάστημα που απαιτείται εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως το είδος της δυσκολίας που πιθανόν να υπάρχει, το είδος της Ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης που ακολουθείται, την ύπαρξη ή μη υποστηρικτικού δικτύου κ.λπ.

Ο/Η Φίλος/η, μπορεί να υποκαταστήσει τον Ψυχολόγο;

Παρότι φίλοι και συγγενείς κατέχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός ανθρώπου σχηματίζοντας ένα υποστηρικτικό δίκτυο σε δύσκολες καταστάσεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το ρόλο του ειδικού. Ο Ψυχολόγος επειδή είναι άγνωστος προς τον πελάτη είναι αντικειμενικός και στηρίζεται σε επιστημονικές μεθόδους για την διάγνωση και την αποκατασταση. Τέλος, ο Ψυχολόγος δεσμεύεται από το Ψυχολογικό απόρρητο.

Πόσο συχνές είναι οι συναντήσεις;

Οι συναντήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις επαναλαμβάνονται μία με δύο φορες την εβδομάδα στην αρχή . Η ώρα και η μέρα αποφασίζονται από κοινού

Ποιά Είναι η διαφορά μεταξύ Ψυχολόγου και Ψυχιάτρου;

Ο Ψυχολόγος μελετά και αξιολογεί τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα του ανθρώπου και εργάζεται με σκοπό τη βελτίωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του, στα πλαίσια κάποιας διαταραχής αλλά και εκτός αυτής για τη βελτίωση της προσωπικότητας, των σχέσεων και της ποιότητας ζωής εν γένει σε απολύτως υγιείς ανθρώπους. Ο Ψυχολόγος δεν χορηγεί σε καμία περίπτωση φάρμακα.

Πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους απευθύνεται κανείς στην ψυχοθεραπεία είναι οι εξής:

 • Συναισθηματικός Πόνος
  Οταν βιώνεις θλίψη, πένθος, ή επίμονο άγχος, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τις αιτίες που προκαλούν τις δυσκολίες σου, τα συμπτώματα που ένιωθες να ανακουφιστούν.
 • Σχέσεις με γονείς, συναδέρφους, φίλους, συντρόφους
  Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σου προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στο να καταλάβεις την αιτία που αντιμετωπίζεις προβλήματα στις σχέσεις σου, και να αποκτήσεις τις δεξιότητες που χρειάζεσαι προκειμένου να βελτιώσεις τις σχέσεις σου.
 • Αυτογνωσία και αναπτυξη δεξιοτήτων
  Μολονότι μπορεί να είσαι ένας άνθρωπος χωρίς ανησυχητικές δυσκολίες, μπορείς, με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας, να μάθεις περισσότερα για τον εαυτό σου , καθώς και τρόπους ώστε να επιτύχεις ευημερία σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Επίσης η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ενισχυση ή και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα κάνουν τη ζωή σας πιο ικανοποιητική.
 • Σεξουαλικές δυσλειτουργίες
  Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στην κατανόηση και στην άμβλυνση των ψυχολογικών συνθηκών που παρεμβαίνουν κι εμποδίζουν την ομαλή σεξουαλική ζωή.
 • Πένθος
  Το γεγονός ενός βίαιου αποχωρισμού σου από έναν σημαντικό σου άνθρωπο - μέσω χωρισμού, ή θανάτου- μπορεί να σου προκαλέσει έντονα δυσάρεστα συναισθήματα. Μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία μπορεί να βοηθηθείς σημαντικά στο να αντιμετωπίσεις την απώλεια.
 • Βία, Κακοποίηση
  Συχνά τα θύματα βίαιης συμπεριφοράς ή κακοποίησης διακατέχονται από πολύ έντονα συναισθήματα φόβου, θυμού, κι αβοηθησίας, που επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητά τους να ζήσουν μια ευχάριστη και λειτουργική ζωή.
  Η ψυχοθεραπεία είναι σε θέση να παρέχει ένα ασφαλές κι εμπιστευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείς να συζητήσεις όλα τα θέματα που αφορούν τις εμπειρίες και να βρεις με αυτόν τον τρόπο την δύναμη να το αντιμετώπισεις.
 • Ψυχικές Διαταραχές
  Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές με την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση να το αντιμετωπίσουν και να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα εκείνα που δυσκολεύουν τη ζωή τους και την επικοινωνία τους.


Λογοθεραπεία

Τί είναι η Λογοθεραπεία;

Σε γενικές γραμμές η λογοθεραπεία είναι η διάγνωση και η θεραπεία παιδιών ή και ενηλίκων που έχουν προβλήματα επικοινωνίας ή κατάποσης. Η λογοθεραπεία επίσης περιλαμβάνει θεραπεία της ομιλίας με δυσκολίες όπως τραυλισμό και άρθρωσης. Επίσης θεραπεία λόγου μπορούν να χρειαστούν ενήλικες που λόγω της εργασίας τους (Τραγουδιστές, καθηγητές κ.α) η φωνή τους αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Προβλήματα λόγου και ομιλίας στο άτομο μπορούν να οφείλονται σε εξελικτική υστέρηση, εκ' γενετής ανωμαλίες, ιατρικές καταστάσεις, εγκεφαλικός τραυματισμός κ.α

Οι συνεδρίες Λογοθεραπείας πραγματοποιούνται ένα προς έναν;

Οι συνεδρίες λογοθεραπείας μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μια ένας προς έναν ρύθμιση, ή σε ομάδα. Μερικές φορές ο λογοθεραπευτής μπορεί να συστήσει συνεδρίες μέσω ομάδας για το παιδί σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σας παίρνει λιγότερη θεραπεία. Μπορεί να αποκριθεί καλύτερα σε ένα φυσικότερο περιβάλλον επικοινωνίας που παρέχει μια ομάδα.

Μπορείτε να ζητήσετε από το λογοθεραπευτή να σας εξηγήσει τους λόγους που προτείνει ατομικές συνεδρίες ή ομαδικές.

Τί μπορω να περιμένω απο τις αρχικές συνεδρίες Λογοθεραπείας;

Η πρώτη επίσκεψη είναι τυπικά μια αξιολόγηση για να ανακαλύψει το πρόβλημα και τις λεπτομέρειες της ανάπτυξης του παιδιού σας. Ο λογοθεραπευτής θα ξοδέψει αρκετό χρόνο μιλώντας σε σας και θα καταλάβει από την προοπτική των γονέων ποια είναι η δυσκολία επικοινωνίας του παιδιού. Επίσης ο λογοθεραπευτής θα κουβεντιάσει και θα παίξει με το παιδί σας και πιθανώς να εκτελέσει κάποια επίσημη αξιολόγηση. Τα περισσότερα παιδιά θα απολαύσουν τη συνεδρία χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αξιολογούνται. Ο λογοθεραπευτής θα μοιραστεί έπειτα τις παρατηρήσεις του και θα υποβάλει συστάσεις εάν το παιδί σας χρειάζεται λογοθεραπεία. Αυτό θα περιλάβει συχνή λογοθεραπεία και δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται μεταξύ των συναντήσεων.

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσω Λογοθεραπεία;

Σε κάθε ηλικία ένα παιδί θα πρέπει να έχει κατακτήσει τα βασικά στάδια της φυσιολογικής ανάπτυξης του Λόγου και της Ομιλίας. Σε περίπτωση που έχουμε την υποψία πως το παιδί μας ενώ μεγαλώνει, δεν μπορεί να επιτύχει την κατάκτηση κάποιου ή κάποιων από αυτά, τότε είναι καλό να γίνει μια αξιολόγηση από έναν λογοθεραπευτή ώστε να γνωρίζετε και εσείς αν χρειάζεται ή όχι κάποια ειδική παρέμβαση. Η έγκαιρη παρέμβαση σίγουρα είναι πολύ σημαντική και έτσι αποτρέπονται συσσωρευμένα προβλήματα λόγω της δυσκολίας του παιδιού σας να επικοινωνήσει με τους γύρω του.

Μπορεί το παιδί μου να ξεπεράσει τις λεκτικές του δυσκολίες;

Ναι αυτό είναι δυνατό. Εάν ένα παιδί έχει δυσκολίες ομιλίας ή γλώσσας, χωρίς θεραπεία λεκτικής γλώσσας, η ομιλία του μπορεί να μείνει πίσω σε σύγκριση με τους συνομήλικους του καθώς μεγαλώνει. Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες ή ανησυχίες, είναι καλύτερο να αναζητήσετε επαγγελματικές συμβουλές από έναν θεράποντα λεκτικής γλώσσας (λογοθεραπευτή).

Πόσο καιρό διαρκεί η Λογοθεραπεία;

Μπορείτε να ζητήσετε από το λογοθεραπευτή σας να σας δώσει μια εκτίμηση σχετικά με το πόσο καιρό θα πάρει η επεξεργασία. Μετά από μερικές συνεδρίες, ρωτήστε για την πρόοδο του παιδιού σας.

Γιατί ένα παιδί μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες γλώσσας και ομιλίας;

Οι δυσκολίες ομιλίας και γλώσσας του παιδιού σας μπορούν να οφείλονται σε οποιαδήποτε από τα εξής:

 • Ομιλιτική/λεκτική δυσπραξία, άρθρωσης ή φωνολογικές δυσκολίες.
 • Αυτισμός: Αυτιστική αναταραχή φάσματος (ASD), κυρίαρχη αναπτυξιακή διαταραχή (PDD).
 • Κεντρική ακουστική διαταραχή επεξεργασίας (CAPD).
 • Συγκεκριμένη γλωσσική εξασθένιση (SLI).
 • Μαθησιακή δυσκολία (LD).
 • Καθυστέρηση ομιλίας και γλώσσας.
 • Τραύλισμα/Stammering στην ομιλία.
 • ... και άλλα

Τί είναι ο Λογοθεραπευτής και με τι ακριβώς ασχολείται;

Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να αξιολογήσει και στη συνέχεια να θεραπεύσει άτομα με δυσκολία επικοινωνίας. Οι λογοπαιδικοί ασχολούνται με όλες τις εκφάνσεις της επικοινωνίας όπως τη φωνή, τη γραφή, την ανάγνωση, τα σύμβολα αλλά και τις κινήσεις του σώματος. Επίσης δουλεύουν με άτομα που έχουν δυσκολία κατάποσης φαγητού ή και ποτού.

Ένας λογοθεραπευτής επίσης ασχολείται με την ενημέρωση των ατόμων ώστε να αποφεύγουν λάθη που που οφείλονται στη σωστή εκφορά του λόγου και τη γλωσσική ανάπτυξη
Να τονίσουμε πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένα στίγμα που συνδέεται με τη λεκτική θεραπεία δεδομένου ότι πολλά υγιή και ευφυή παιδιά βλέπουν έναν λογοθεραπευτή και απολαμβάνουν τις συνεδρίες λογοθεραπείας.

Χρειάζομαι την παραπομπή γιατρού για να δώ ένα λογοθεραπευτή;

Αυτό ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Σε μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, μια παραπομπή άμεσα από έναν γονέα είναι αποδεκτή. Οι περισσότεροι ιατροί παθολόγοι ή οι οικογενειακοί παθολόγοι θα παραπέμψουν το παιδί σας για να δει έναν λογοθεραπευτή εάν υποψιαστούν ότι το παιδί σας έχει δυσκολίες επικοινωνίας.

Εντούτοις, στον τομέα της δημόσιας υγείας μπορεί να πρέπει να δείτε έναν γιατρό πρώτα για να σας παραπέμψει σε έναν λογοθεραπευτή σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Ο λογοθεραπευτής αφού δει το παιδί σας, μπορεί να το παραπέμψει σε άλλους επαγγελματίες όπως οι ιατροί ή οι ειδικοί εάν είναι απαραίτητο.

Ποιός χρειάζεται Λογοθεραπεία;

Καθένας (Παιδί ή ενήλικας) ο οποίος αντιμετωπίζει δυσκολία στην επικοινωνία του ή θα μπορέσει να δει μεγάλη διαφορά μπαίνοντας σε ειδικό πρόγραμμα λογοθεραπείας.

 

Ειδική Αγωγή - Μαθησιακές Δυσκολίες

Τί είναι η Δυσλεξία?

Η δυσλεξία είναι μία μαθησιακή δυσλειτουργία που κατά βάση εκδηλώνεται με τη δυσκολία στην ανάγνωση και στην ορθογραφία. Αποτελεί μια εκ'γενετής κατάσταση της οποίας τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα. Είναι διαφορετική από δυσκολίες στο διάβασμα που οφείλονται σε άλλες αιτίες, όπως προβλήματα με την όραση ή την ακοή. Συνήθως αυτό που συνήθως παρατηρείται είναι πως προσθέτουν, παραλείπουν, αντικαθιστούν, αλλάζουν τη θέση ή επαναλαμβάνουν συλλαβές κατά την ανάγνωση ή γράμματα κατά το συλλαβισμό. Αυτά τα συμπτώματα υπάρχουν παρά την επαρκή διδασκαλία, το περιβάλλον του σπιτιού, την παρακίνηση που κάνουμε στο παιδί, την ευφυΐα του παιδιού και την ικανότητα αντίληψης που έχει (όραση, ακοή και αφή).

Η δυσλεξία προκειμένου να διαγνωστεί, χρειάζεται να δει το παιδί ένας εξειδικευμένος γιατρός ή ψυχολόγος. Στα σχολεία πολλές φορές αντί του όρου της δυσλεξίας χρησιμοποιούν τον όρο «Γενικευμένες Μαθησιακές Δυσκολίες». Όσον αφορά την ανάγνωση αυτός ο όρος είναι πολύ κοντά με τη Δυσλεξία, γενικότερα όμως περιλαμβάνει και άλλα συμπτώματα που ξεφεύγουν από αυτά της Δυσλεξίας. Έτσι αφού γίνει η διάγνωση το παιδί μπαίνει σε εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Έρευνες των τριών τελευταίων δεκαετιών έχουν αποδείξει πως η ικανότητά κάποιου να διαβάζει μπορεί να βελτιωθεί εντυπωσιακά μετά από σωστή καθοδήγηση στον τομέα αυτό.

Η Δυσλεξία μπορεί να θεραπευτεί?

Όχι, διότι η Δυσλεξία δεν είναι ασθένεια, και επίσης δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου ατυχήματος ή κάποιου ελαττώματος. Οι δυσλεκτικοί σκέπτονται κυρίως με εικόνες και όχι με λέξεις και έχουν δυσκολία να δουλέψουν με σύμβολα είτε αυτά είναι γράμματα, είτε αριθμοί.

Σε ποια ηλικία είναι καλό να ξεκινήσει η αποκατάσταση της Δυσλεξίας?

Η βασική αιτία που προκαλεί τη Δυσλεξία, που είναι η φωνολογική ενημερώτητα ''δηλαδή στην ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει και να χειρίζεται τους στοιχειώδεις ήχους (φωνήματα) του λόγου και να τα ταυτοποιεί με τα αντίστοιχα σύμβολα του γραπτού λόγου (γραφήματα)'', μπορεί να βελτιωθεί κατά πολύ μεγάλο βαθμό, μέσα από συγκεκριμένο, συχνό και εντατικό (ίσως και περισσότερο από μία ώρα την ημέρα) πρόγραμμα αποκατάστασης.

Έρευνες δείχνουν πως παιδιά στην ηλικία των 4 ή και 5 ετών μπορούν να διαγνωστούν με αξιοπιστία ως παιδιά που έχουν υψηλές πιθανότητες να αναπτύξουν δυσλεξία. Το αισιόδοξο είναι πως μακρόχρονες έρευνες δείχνουν πως η πρώιμη παρέμβαση που ξεκινά από το νηπιαγωγείο μπορεί να μειώσει δραστικά τις δυσκολίες ανάγνωσης παιδιών που έχουν υψηλή πιθανότητα να εμφανίσουν δυσλεξία. Σε αντίθεση ένας σημαντικός αριθμός ερευνών καταδεικνύουν πως χαμηλό επίπεδο στην ανάγνωση μπορεί πολύ δύσκολα να βελτιωθεί λόγω της προχωρημένης ηλικίας.

Από την άλλη, γονείς στους οποίους έχει ειπωθεί «...να περιμένουμε και θα δούμε όταν το παιδί θα μεγαλώσει περισσότερο», σχετικά με την ικανότητά του να διαβάζει, ουσιαστικά καθοδηγούνται με λανθασμένο τρόπο. Όσο συντομότερα αρχίσει η σωστή παρέμβαση, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος από το παιδί όσον αφορά την ικανότητά του στην ανάγνωση.

Αγόρια και Κορίτσια έχουν την ίδια συχνότητα Εμφάνισης Δυσλεξίας?

Όχι, υπάρχει μια ισχυρή προδιάθεση ώς προς το φύλλο σε βαθμό που υπολογίζεται ότι για κάθε τέσσερα αγόρια που εμφανίζει δυσλεξία αντιστοιχεί και ένα κορίτσι, άρα μιλάμε για μια αναλογία 4 προς 1. Άλλες έρευνες δείχνουν μια τάση μείωσης αυτού του ποσοστού σε 2 προς 1 αντίστοιχα.

Απο την άλλη υπάρχει και η υπόθεση ότι αυτή η διαφορά εν μέρει μπορεί να οφείλεται σε μία ελλιπής διάγνωση των κοριτσιών με δυσλεξία, διότι τα αγόρια έχουν την τάση να εκφράζουν με έντονο τρόπο τη δυσκολία τους μέσα στην τάξη κάθε φορά που αισθάνονται μπερδεμένα.

Μπορεί το παιδί μου να έχει κληρονομήσει τη Δυσλεξία απο εμένα?

Οι γεννετιστές πιστεύουν πως υπάρχει γεννετική προδιάθεση για τη Δυσλεξία, απο την άλλη όμως δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να ελένξουμε άν το παιδί μας θα την εμφανίσει ή όχι.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που μπορούν να ακολουθούν τη δυσλεξία και άλλες παρόμοιες μαθησιακές δυσκολίες που βασίζονται στη χρήση της γλώσσας;

 • Δυσκολία αναγνώρισης ήχων σε λέξεις (ακολουθία φωνημάτων, ακολουθία των συλλαβών)
 • Δυσκολία αποκωδικοποίησης λέξεων- αναγνώριση λέξεων
 • Δυσκολία δημιουργίας λέξεων - συλλαβισμός.
 • Προβλήματα στην κατανόηση κειμένου
 • Δυσκολία έκφρασης σκέψεων σε γραπτό λόγο
 • Καθυστέρηση της προφορικής ομιλίας
 • Μη ακριβής ή ατελής μετάφραση αυτών που ακούει
 • Δυσκολία έκφρασης σκέψεων προφορικά
 • Σύγχυση των χωροχρονικών διευθύνσεων (δεξιά - αριστερά, πάνω και κάτω, νωρίς και αργά, χθές και αύριο, μήνες και μέρες)
 • Σύγχυση του δεξιού και του αριστερού χεριού
 • Δυσκολία στη γραφή
 • Δυσκολία στα μαθηματικά - συχνά αυτό σχετίζεται με δυσκολία να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη πορεία σε μια άσκηση ή δυσκολία να κατανοήσουν τη γλώσσα των μαθηματικών.
 • Παρόμοιες δυσκολίες σε συγγενικά πρόσωπα.

Υπάρχουν σήμερα περισσότεροι δυσλεκτικοί απ’ότι στο παρελθόν;

Όχι. Αυτό γίνεται λόγω της υψηλής προτεραιότητας που δίνουμε για την αποκατάστασή της ήδη από τη βασική εκπαίδευση, όπως και στη συνεχή και αυξανόμενη ευαισθητοποίηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο πολλοί δυσλεκτικοί μπορούν να διαγνωστούν από ότι στο παρελθόν.

Με ποιο τρόπο διδάσκεις ένα δυσλεκτικό;

Κατ'αρχάς χρειάζεται εντατική ενασχόληση με τη γλώσσα, δίνοντας έμφαση στους ήχους μεμονωμένων γραμμάτων όπως και συνδυασμός τους. Η διδασκαλία της φωνολογικής ενημερότητας, δηλαδή της ικανότητας του ατόμου να αναγνωρίζει και να χειρίζεται τους στοιχειώδεις ήχους (φωνήματα) του λόγου και να τα ταυτοποιεί με τα αντίστοιχα σύμβολα του γραπτού λόγου (γραφήματα), πρέπει να γίνει σταδιακά και περιλαμβάνει ένα μεγάλο πλήθος προφορικής διδασκαλίας, ανάγνωσης και γραφής, όπως και συνεχείς επαναλήψεις και εκπαίδευση. Χρησιμοποιώντας μία πολυαισθητηριακή μέθοδο, η διαδικασία είναι αργή, και χρειάζεται υπομονή τόσο από την πλευρά του μαθητή όσο και του καθηγητή. Όσο πιο μεγάλος στην ηλικία ξεκινήσει ο μαθητής, τόσο πιο πολύ διαρκεί η αποκατάσταση της μαθησιακής δυσκολίας.

Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται έως ότου φανούν τα αποτελέσματα;

Αυτό διαφοροποιείται από μαθητή σε μαθητή και εξαρτάται τόσο από το πρόγραμμα αποκατάστασης που ακολουθείται, την συχνότητα των μαθημάτων, αλλά και από το κίνητρο που έχει ο ίδιος ο μαθητής. Με τους περισσότερους μαθητές, σημαντική πρόοδος μπορεί να πραγματοποιηθέι μετά από 1 έως και 2 χρόνια. Με κάποιους άλλους μπορεί να χρειαστεί και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ποιες είναι οι μελλοντικές προοπτικές για ένα δυσλεκτικό παιδί;

Ένα λαμπρό μέλλον. Με την πρώιμη κατάλληλη θεραπεία, οι πτυχιακές σπουδές μπορούν κάλλιστα να είναι μία πραγματικότητα. Άλλωστε πολλοί διαγνωσμένοι δυσλεκτικοί είχαν καταλυτική παρουσία στην παγκόσμια ιστορία.

Μερικοί από αυτούς είναι ο Στρατηγός Γεώργιος Πάττον, ο Θωμάς Έντισον, ο Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, o Άλμπερτ Αινσταίν, ο Νέλσον Ροκφέλλερ, ο ηθοποιός Τόμ Κρούζ, η τραγουδίστρια Σέρ και πολλοί άλλοι. Όλα αυτά είναι σημάδι πως η δυσλεξία αποτελεί μάλλον ένα κίνητρο και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την πορεία ενός ανθρώπου.Εργοθεραπεία

Τί είναι η εργοθεραπεία;

Η Εργοθεραπεία είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη που μελετά και χρησιμοποιεί σκόπιμες δραστηριότητες στους τομείς της αυτοφροντίδας, αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου και παραγωγικότητας με στόχο να παρέχει τη δυνατότητα σε άτομα με περιορισμούς στη λειτουργικότητα να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες στο μέγιστο των ικανοτήτων τους. Καλύπτει περιοχές δυσκολιών στους παρακάτω τομείς: Λεπτή Κίνηση, Αδρή Κίνηση, Γνωστικός - Αντιληπτικός Τομέας, Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής και Κοινωνικές Δεξιότητες.

Μπορεί η εργοθεραπεία να βοηθήσει ένα παιδί που δεν κάνει καλά γράμματα;

Η εργοθεραπεία θα ψάξει την αιτία του προβλήματος: Μπορεί το πρόβλημα να οφείλεται στο ότι το παιδί δεν έχει καλό προσανατολισμό στο χώρο και το χρόνο, καλή μνήμη ή αντίληψη της σωστής κατεύθυνσης των γραμμάτων, δηλαδή δεν έχει στο νου του ότι η κατεύθυνση για την ανάγνωση είναι από τα αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, και γι' αυτό μπορεί να μη γράφει καλά. Για να του μάθει ο εργοθεραπευτής την κατεύθυνση της ανάγνωσης και της γραφής θα δουλέψει μέσα από ειδικά παιχνίδια-δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά, ίσως χρειαστεί επίσης να δουλέψει μαζί του τη λεπτή κίνηση, που χρειάζεται για να κρατάμε το μολύβι και να γράφουμε, να το βοηθήσει να κατανοήσει ότι χρησιμοποιούμε μόνο το ένα χέρι (το «καλό» μας) όταν γράφουμε, να του μάθει τον αμφίπλευρο συντονισμό, που σημαίνει ότι με το ένα χέρι γράφουμε και με το άλλο κρατάμε το χαρτί, κ.ά.

Το παιδί μου κινείται συνεχώς και δέ συγκεντρώνεται. Μπορεί να βοηθήσει η εργοθεραπεία;

Η εργοθεραπεία  μπορεί να βοηθήσει το παιδί αυτό να ρυθμίσει την υπερκινητικότητά του ώστε να  διευκολυνθεί η συγκέντρωση. Μαθαίνοντας πώς να οργανώνει το χρόνο του, να κάνει συχνά διαλείμματα ώστε να μην κουράζεται, ή ικανοποιώντας την ανάγκη του για συνεχή κίνηση (π.χ., βάζοντάς το να κάθεται σε μία μπάλα ώστε να κινείται συνεχώς) θα μπορέσει να βελτιώσει την συγκέντρωση σε κάνει κάτι άλλο.

Πόσο διαρκεί μία εργοθεραπευτική συνεδρία και πόσο διάστημα χρειάζεται για να υπάρξει βελτίωση;

Η κάθε συνεδρία εργοθεραπείας διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνονται μία ή δύο την εβδομάδα. Το πόσο διάστημα θα χρειαστεί το κάθε παιδί να κάνει εργοθεραπεία είναι κάτι που εξαρτάται από τη δυσκολία που αντιμετωπίζει καθώς και από την εξέλιξη της θεραπευτικής διαδικασίας.

Ποιές είναι οι ενδείξεις πως ένα παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία;

Κάποιες δυσκολίες που εμφανίζονται συχνά στα παιδιά και μπορούν να βελτιωθούν με την χρήση της εργοθεραπείας είναι: η δυσκολία στην διάκριση και αντιγραφή απλών σχημάτων και γραμμάτων, η δυσκολία στην συγκέντρωση, προβλήματα σε αδρή και λεπτή κινητικότητα (π.χ. δυσκολεύεται με την χρήση του μολυβιού ή κουταλιού), προβλήματα στην ένδυση και σίτηση, υπερκινητικότητα, δυσκολία στις κοινωνικές συναναστροφές με συνομιλίκους ή μεγαλύτερους.

Πώς μπορεί το Παιχνίδι να λειτουργήσει θερπευτικά;

Εδώ και χρόνια διάφορες θεωρίες έχουν αποδείξει πως το παιχνίδι λειτουργεί ως ερέθισμα για την ανάπτυξη των παιδιών (πχ Piaget, Erikson κτλ). Το παιδί μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσει τη μυική του δύναμη, μαθαίνει να χρησιμοποιεί το σώμα του, βοηθάει στην οργάνωση της συμπεριφοράς και είναι βασικό για την επιτυχή λειτουργικότητα στην ενήλικη ζωή. Πολύ σημαντικό αποτέλεσμα του παιχνιδιού επίσης είναι ότι το παιδί μαθαίνει να συμβολίζει και να κατανοεί έννοιες. Θεωρείται η βάση για την κατανόηση του κόσμου και το θεμέλιο για την ανάπτυξη των ικανοτήτων του. Η εργοθεραπεία αναλύει το κάθε παιχνίδι και την κάθε δραστηριότητα και έτσι προτείνει αυτά που θα δώσουν την κατάλληλη κατεύθυνση ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες  του παιδιού.

Φωτογραφίες του χώρου μας

 Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Μαθημάτων και Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Λογοθεραπείας και Ομάδων Παιδιών  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων και Εφήβων  Αίθουσα Υποδοχής
           
 Αίθουσα Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Ομάδων Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων  Αίθουσα Λογοθεραπείας  Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Μαθημάτων Εφήβων