Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 08:32

Θετικές Επιστήμες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

physics4kids  

Physics 4 Kids

 

Όπως αναφέρουν και οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, έχει φτιαχτεί με σκοπό να εξηγήσει τις βασικές αρχές της φυσικής για τα παιδιά. Ασχολείται με τους τομείς της κίνησης, της θερμότητας και της θερμοδυναμικής, του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού, του φωτός και λίγα πάνω στη μοντέρνα φυσική. Είναι διατεταγμένα με πολύ ωραίο τρόπο ώστε να περιηγηθείτε εύκολα σε αυτά. Η μόνη δυσκολία που θα συναντήσετε είναι ότι είναι απαραίτητη η γνώση αγγλικών όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα στα αριστερά σας.

ScienceTube

 

Science Tube

 

 

 

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολύ πλούσια σε εκπαιδευτικό υλικό ιστοσελίδα που είναι αφιερωμένη στις θετικές επιστήμες, και αναφέρεται σε όλες τις σχολικές τάξεις. Η δομή της είναι πολύ κατανοητή αφού αναφέρεται σε κάθε σχολική βαθμίδα ξεχωριστά ενώ ταυτόχρονα πραγματεύεται και ξεχωριστά θέματα όπως για παράδειγμα έχει υλικό αφιερωμένο στο γιγάντιο πείραμα του Cern.  Πιστεύουμε πως οι μαθητές, φοιτητές και καθηγητές που είναι λάτρεις των θετικών επιστημών να βρούν στις ηλεκτρονικές σελίδες του Science Tube πολλά ενδιαφέροντα άρθρα και εφαρμογές.

 Electricity-Ball

 

 

 

Η ανάπτυξη και δημιουργία της συγκεκριμένης σελίδας ανήκει στην Δέσποινα Μ.  Γαρυφαλλίδου Ph.D.

 

 

 

Ηλεκτρισμός

 

 

Αυτό το site αποτελείται από τρία τμήματα.

 

 

 

1.   Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα: διαπραγματεύονται τα απλά ηλεκτρικά κυκλώματα, τις βασικές αρχές της ηλεκτροπαραγωγής (επαγωγή) και την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως στην ενότητα αυτή μπορείτε να βρείτε βίντεο πειραμάτων σχετικά με:

 

 

 

 

Το πως κατασκευάζουμε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα
Παράλληλα και σε Σειρά κυκλώματα

Το φαινόμενο της Επαγωγής

Ηλεκτρομαγνήτες

Ηλεκτρικό Ρεύμα

Μετασχηματιστές

Μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος

 

 

 

 

 

2.   Ηλεκτροπαραγωγή: μέθοδοι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε εργοστασίου, οικονομικά θέματα, αποθήκευση και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.

 

 

 

3.    Tο "energy project" το οποίο διαπραγματεύεται την έννοια της ενέργειας στο σύνολό της και σε όλες τις μορφές με τις οποίες εμφανίζεται στην καθημερινή ζωή. Οι μετατροπές ενέργειας, καθώς και παραδείγματα συσκευών, μηχανών φυσικών ή χημικών φαινομένων ή διαδικασιών που επιτελούν κάποια συγκεκριμένη ενεργειακή μετατροπή αναφέρονται. Τέλος αναφέρονται οικολογικά και οικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση της ενέργειας.

 

ohmslaw  

Ο Νόμος του Ohm

 

 

 

 Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο νόμος του Ohm είναι σε όλους μας γνωστός καθώς αποτελεί έναν απο τους βασικότερους ακρογωνιαίους λίθους του ηλεκτρισμού. Με απλά λόγια μας λέει πως για ένα συγκεκριμένο ηλεκτρικό αγωγό, όσο περισσότερη είναι η διαφορά δυναμικού που εφαρμόζεται στα άκρα του, τόσο περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα θα τον διαρρέει. Ίσως αν θα θέλαμε να κατανοήσουμε πιο εύκολα το συγκεκριμένο νόμο, μπορούμε να σκεφτούμε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα στο οποίο χρησιμοποιούμε ολοένα και ισχυρότερες μπαταρίες (δηλαδή μπαταρίες με μεγαλύτερη τάση), τότε θα παρατηρούσαμε άνετα ότι το ρεύμα που θα πέρναγε μέσα απο τα καλώδια θα ήταν σταθερό.

   Η σελίδα που σας προτείνουμε σας επιτρέπει να κάνετε εξομοίωση πειραματικών υπολογισμών βασισμένων στον προαναφερθέντα νόμο. Καλή σας διασκέδαση!

paixnidia

 

Παιχνίδια Μαθηματικών

 

Τα μαθηματικά δεν αποτελούν μόνο ένα σχολικό μάθημα που καλείστε να μάθετε πολύ καλά προκειμένου να πάρετε ένα καλό βαθμό στο διαγώνισμα ή στο τετράδιο εργασιών.

Τα μαθηματικά μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ όμορφο αντικείμενο ψυχαγωγίας και διασκέδασης για μικρά και μεγάλα παιδιά. Μπείτε στη σελίδα που σας προτείνουμε και διασκεδάστε μαθαίνοντας παράλληλα να χειρίζετστε με μεγαλύτερη άνεση τους αριθμούς και τις πράξεις. Καλή διασκέδαση με παρέα τα αγαπημένα μας μαθηματικά!

 

 

elearningforkids1

e-Learning for Kids

 

Διαδραστική Μάθηση για παιδιά!!!

 

Πρόκειται για μια σελίδα στην οποία η έννοια διαδραστική μάθηση εφαρμόζεται σε πολλές επιστήμες. Εδώ μπορείτε να μπείτε με το παιδί σας και να ασχοληθείτε με πολλά παιχνίδια που άπτονται της επιστήμης των Μαθηματικών, της Γλώσσας (μόνο που εδώ δυστυχώς πρόκειται για Αγγλικά) της Φυσικής και πολλά άλλα που μπορείτε να δείτε παρακάτω. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι πως το παιδί λαμβάνει τη γνωση μέσα απο το παιχνίδι που προσφέρουν όλες αυτές οι εφαρμογές.

 

Κάτι που αξίζει να σημειωθεί ώς μια σημαντική καινοτομία ώς προς το περιεχόμενο της συγκεκριμένης σελίδας είναι η κατηγορία που έχει να κάνει με διάφορες κοινωνικές καταστάσεις και δεξιότητες του ατόμου. Πραγματεύεται θέματα όπως σχετικά με την παρενόχληση παιδιών απο ενηλίκους, την κατάθλιψη, το στρές και τα αποτελέσματά που επιφέρει, την επικοινωνία με άλλους, τις σχολικές σχέσεις, τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, την ταυτότητα και πολλά άλλα.

 

Παρακάτω μπορείτε συνοπτικά να δείτε όλες τις κατηγορίες που αναφέρονται στη συγκεκριμένη σελίδα.

 

1. Μαθηματικά

elearningforkids2

 

2. Γλώσσα

elearningforkids3

 

3. Φυσικές Επιστήμες

elearningforkids4

 

4. Computer Skills

elearningforkids5

 

5. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

elearningforkids6

 

6. Επιστήμες Υγείας

elearningforkids7

 

7. Κοινωνικές Δεξιότητες

elearningforkids8

 

 

 

Μαθηματικό Χωριό

 

mathvillage

 

 

Μια υπέροχη πρόταση για Εξάσκηση στα Μαθηματικά.

 

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέον blog, το οποίο και έχει κατασκευάσει προσωπικά ο μαθηματικός Δημήτρης Πλακάκης ο οποίος εργάζεται στο χώρο μας.

Στη συγκεκριμένη σελίδα μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα απο επαναληπτικά διαγωνίσματα για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου όπως επίσης και για την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία Α΄ Λυκείου, και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου.

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ηλεκτρονικού τύπου (quiz) με χρονομέτρηση σε διάφορες μαθηματικές θεματικές ενότητες για Α΄ Γυμνασίου, Α΄ Λυκείου και Β΄ Λυκείου ώστε ο μαθητής άμεσα και γρήγορα να κάνει έναν γρήγορο έλεγχο στη θεωρία.

Διδακτικά θέματα εκτός διδακτέας ύλης για να γίνεται το μάθημα πιο ευχάριστο και πιο αποδοτικό!

 

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

 

Πρόκειται ίσως για την καλύτερη και ποιοτικότερη παρουσίαση στο διαδίκτυο υλικού προσομοιώσεων πάνω στη Φυσική αλλά και σε άλλες επιστήμες. Δημιουργός αυτής της πολύ ωραίας ιστοσελίδας είναι ο κύριος Σιτσανλής Ηλίας, Φυσικός, ο οποίος διδάσκει στο 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης. Οι προσομοιώσεις του καλύπτουν την ύλη του Γυμνασίου αλλά και του Λυκείου και θα λέγαμε πως απευθύνονται τόσο σε μαθητές που επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα το πως λειτουργεί ο φυσικός κόσμος μας, καθώς και σε καθηγητές και γονείς που θέλουν να δούν τους νόμους της φύσης να προσομοιώνονται με έναν πολύ επιτυχημένο τρόπο.

Το υλικό το οποίο ο κύριος Σιτσανλής Ηλίλας προσφέρει είναι κατάλληλο για παρουσίαση των φυσικών φαινομένων μέσα στην τάξη, καθώς επίσης και για την εφαρμογή όλων αυτών που παρουσιάζονται μέσα απο αντίστοιχες ασκήσεις προκειμένου να είναι και πιο κατανοητές στο μαθητή οι φυσικές ποσότητες που εμφανίζονται σε ένα φυσικό πρόβλημα.

Η γκάμα των πειραμάτων είναι πολύ μεγάλη και καλύπτει πληθώρα φυσικών φαινομένων απο τους τομείς

  • Μηχανικήςphysicssimulations
  • Ταλαντώσεων και Κύματα
  • Ηλεκτρομαγνητισμός
  • Ηλεκτρικό Ρεύμα
  • Θερμοδυναμική
  • Ρευστά
  • Οπτική
  • Σύγχρονη Φυσική
  • Quiz
Κάντε κλίκ στην εικόνα και απολαύστε την υπέροχη επιστήμη της Φυσικής

 

     
newton  

Οι Τρείς Νόμοι Του Νεύτωνα

 

Μάθετε τους τρείς Νόμους του Νεύτωνα μέσω μιας πολύ ενδιαφέρουσας διαδραστικής εφαρμογής στην οποία μπορείτε και εσείς να αλληλεπιδράσετε με τα στοιχεία που προβάλλονται. Να σας υπενθυμίσουμε πως οι τρείς νόμοι που έχουν το όνομα του Ισαάκ Νεύτωνα αναφέρονται στην κίνηση, και πιό συγκεκριμένα:

 

1ος Νόμος: Μας λέει πως εάν σε ένα σώμα δεν ασκούμε καμία δύναμη, ή ακόμα και αν ασκούνται δυνάμεις, η συνολική δύναμη να είναι μηδέν, τότε το σώμα αυτό μπορεί να κάνει δύο πράγματα. Αν είναι ακίνητο να παραμείνει ακίνητο ενώ εάν κινείται με σταθερή ταχύτητα να συνεχίσει να κινείται με την ίδια ταχύτητα.

 

2ος Νόμος:Ορίζει πως όσο μεγαλύτερη δύναμη θα ασκήσουμε σε ένα σώμα συγκεκριμένης μάζας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι καί η μεταβολή της ταχύτητάς του. Για να το κατανοήσετε καλύτερα σκεφτείτε πως κλωτσάτε μία μπάλα του ποδοσφαίρου, αρχικά με μικρή δύναμη και στη συνέχεια με μεγαλύτερη. Σε ποιά περίπτωση πιστεύετε η μπάλα θα φύγει με μεγαλύτερη ταχύτητα.

 

3ος Νόμος: Είναι αυτός που ορίζει πως άν ασκήσω σε ένα σώμα μία δύναμη, τότε και αυτό θα μου επιστρέψει ταυτόχρονα πάνω μου τη δύναμη που του άσκησα. Οι δύο δυνάμεις είναι ίσες και με αντίθετες φορές. Ονομάζονται δέ Δράση -  Αντίδραση.

 

Καλή σας Διασκέδαση με τους Νόμους της κίνησης!

 

coordinates

 

Παιχνίδι με τις Συντεταγμένες

 

Βοηθήστε το διαστημόπλοιο στη διαδρομή του στο διάστημα. Το ταξίδι είναι μεγάλο και δύσκολο. Εσείς είστε ο καπετάνιος και καλείστε να επιλέξετε την κατάλληλη πορεία ώστε να μή χαθείτε στο αχανές σύμπαν. Βασική προυπόθεση για να οργανώσετε σωστά το ταξίδι σας είναι η γνώση των συντεταγμένων. Παιδιά μάθετε πώς φτιάχνουμε ένα ορθογώνιο σύστημα αξόνων και με ποιόν τρόπο ορίζουμε τα σημεία πάνω σε αυτό. Μία ενδιαφέρουσα γνώση για να μή χαθείτε ποτέ διαβάζοντας ένα χάρτη.

 

 

coolmath

 

Cool Math

Ένα υπέροχο Site στο οποίο μπορείτε εσείς παιδιά να παίξετε κυριολεκτικά με τα Μαθηματικά. Έχει πλήθος εφαρμογών που καλύπτουν πολλά βασικά στοιχεία των Μαθηματικών, όπως οι πράξεις, στοιχεία γεωμετρίας, τα κλάσματα, και πολλά άλλα. Επίσης μπορείτε να βρείτε και πολλά ευχάριστα παιχνίδια που βασίζονται σε μαθηματικές πράξεις. Ο,τι καλύτερο για να αναπυτύξετε τη μαθηματική σας διαίσθηση. Καλή διασκέδαση.

ExploreLearning Gizmos

 

Explore Learning

Ένα διαδραστικό site για τη Φυσική και τα Μαθηματικά. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε μια κατηγορία που σας ενδιαφέρει και κατόπιν να κάνετε ένα πείραμα μέσα απο την οθόνη του υπολογιστή σας. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι πως κάθε εφαρμογή είναι στη διαθεσή σας μόνο για πέντε λεπτά. Άν θέλετε παρολαυτά να έχετε παραπάνω χρόνο θα πρέπει να εγγραφείτε, και αυτό θα σας εξασφαλίσει για 30 ημέρες δωρεάν απεριόριστο χρόνο χρήσης των διαθέσιμων πειραμάτων!

clockpic

 

Μαθαίνω να λέω την ώρα

Παιδιά ίσως το να διαβάσουμε ένα ρολόι για να πούμε σωστά τί ώρα είναι μπορεί να σας φαίνεται μια δύσκολη υπόθεση! Με την κατάλληλη εξάσκηση όμως μπορείτε πολύ σύντομα να διαβάζετε το οποιοδήποτε ρολόι και έτσι να μήν αργήσετε ποτέ ξανά στο μαθημά σας, ή να μή χρειάζεται να σας ξυπνάνε οι γονείς σας το πρωί επειδή δε μπορείτε να ρυθμίσετε σωστά το ξυπνητήρι σας και να μπορείτε να είστε συνεπείς στα ραντεβού με τους φίλους σας. Στη συγκεκριμένη σελίδα μπορείτε να παίξετε με τα ρολόγια, είτε με δείκτες, είτε όχι και μέσα απο αυτή τη διασκεδαστική διαδικασία θα μάθετε να διαβάζετε σωστά το χρόνο!

numerator

 

Τα κλάσματα

Μια πολύ καλή ελληνική πρόταση με μια σειρά απο ακήσεις σχετικά με βασικές ιδιότητες των κλασμάτων. Το παιδί καλείται να κατανοήσει μέσα απο διαδρασικές ασκήσεις έννοιες όπως ο αριθμητής ή ο παρονομαστής, τα ισοδύναμα κλάσματα και να κατανοήσει την έννοια του κλάσματος ώς τμήμα απο μια ποσότητα. Όλες οι ασκήσεις βαθμολογούνται ώστε να υπάρχει ανα πάσα στιγμή ένα μέτρο σύγκρισης της επίδοσής του. Καλή διασκέδαση με τα υπέροχα κλάσματα!!!

perimeter

 

Περίμετρος και εμβαδό

Θέλουμε να μετρήσουμε για παράδειγμα την περίμετρο ενός φράχτη για να το τοποθετήσουμε γύρω γύρω απο ένα οικόπεδο ή μπορεί να θέλουμε να βρούμε το εμβαδό του δωματίου μας προκειμένου ν'αποφασίσουμε άν το αγαπημένο μας χαλί που είδαμε σε κάποιο κατάστημα είναι κατάλληλο. Επίσης τέλος μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί να υπολογίσουμε απο μόνοι μας το εμβαδό ενός σπιτιού που κατασκευάζουμε. Στη σελίδα αυτή θα κάνετε τα πρώτα σας βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι πολύ απλό στη χρήση και με παραδείγματα κλιμακούμενης δυσκολίας

 

math-arcade

 

Math Arcade Funbrain

Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που περιλαμβάνει παιχνίδια μαθηματικών. Κάποια απο αυτά είναι πιό εύκολα, κάποια πιο δύσκολα και κάποια απο αυτά αρκετά υψηλής δυσκολίας. Το καλό στο επιτραπέζιο αυτό είναι ότι μπορεί να παίζεται μόνο απο ένα άτομο. Είμαστε σίγουροι ότι θα διασκεδάσετε πάρα πολύ μέσω των μαθηματικών, γιατί τα μαθηματικά μπορούν να προσφέρουν ψυχαγωγία.

sheppardsoftware

 

Sheppard Software

Σίγουρα μία απο τις πληρέστερες σελίδες που υπάρχουν στο δυαδίκτυο στην κατηγορία της. Εδώ ένα παιδί μπορεί να παίξει ατέλειωτες ώρες με εφαρμογές που καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα των επιστημών, όπως μαθηματικά, χημεία, ζωολογία, παγκόσμια γεωγραφία, ιστορία, διατροφή και υγεία, ζωγραφική, γραμματική και πολλά άλλα που αρκεί ένα κλίκ στο διπλανό σύνδεσμο για να τα δείτε! Το μοναδικό ίσως μειονέκτημα που έχει, είναι πως είναι γραμμένο στα αγγλικά, κάτι που όμως μπορεί πολύ εύκολα να ξεπεραστεί άν φωνάξετε το γονιό σας ή κάποιο μεγαλύτερο για να σας βοηθήσει σχετικά με αυτό. Ψυχαγωγία και διασκέδαση μαζί.

Διαβάστηκε 1441 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 08:51

Φωτογραφίες του χώρου μας

 Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Μαθημάτων και Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Λογοθεραπείας και Ομάδων Παιδιών  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων και Εφήβων  Αίθουσα Υποδοχής
           
 Αίθουσα Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Ομάδων Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων  Αίθουσα Λογοθεραπείας  Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Μαθημάτων Εφήβων