Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 10:32

Η Τήξη και η Πήξη των Σωμάτων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 

Τήξη: 

 

 

Όταν σε ένα στερεό υλικό μεταφέρεται θερμότητα, η θερμοκρασία του αρχικά αυξάνεται. Όταν η θερμοκρασία αυξηθεί περισσότερο και φτάσει σε συγκεκριμένη τιμή, το υλικό αρχίζει να λιώνει, δηλαδή αλλάζει φυσική κατάσταση. Μετατρέπεται σιγά-σιγά από τη στερεή στην υγρή μορφή του. Τη διαδικασία αυτή ονομάζουμε τήξη. 

Κατά την τήξη η θερμότητα που μεταφέρεται στο στερεό (θερμότητα τήξης) χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη μεταβολή της κατάστασής του και μέχρι να λιώσει όλο, η θερμοκρασία του διατηρείται σταθερή. Η θερμοκρασία στην οποία ένα υλικό λιώνει ονομάζεται θερμοκρασία τήξης. (Για την παραφίνη, που αποτελεί το κερί, είναι 53 oC. )

 

 

Πήξη:

 

 

Η αντίστροφη της τήξης διαδικασία ονομάζεται πήξη ή στερεοποίηση: 
Όταν ένα υγρό αποβάλλει θερμότητα σε ψυχρότερο περιβάλλον, η θερμοκρασία του ελαττώνεται. Όταν αυτή φτάσει σε συγκεκριμένη τιμή το υγρό μετατρέπεται σε στερεό.

Ένα καθαρό υλικό (ουσία) πήζει στη θερμοκρασία πήξης, που διατηρείται σταθερή για όση ώρα διαρκεί η μεταβολή. Για την ίδια ουσία η θερμοκρασία τήξης και η θερμοκρασία πήξης συμπίπτουν.
Έτσι το κερί (παραφίνη) πήζει στη θερμοκρασία των 53 oC, στην ίδια που έλιωσε.

 

Για περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με το φαινόμενο αυτό μπείτε στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

 

melting

 

 

 

Διαβάστηκε 1272 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 10:35

Φωτογραφίες του χώρου μας

 Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Μαθημάτων και Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Λογοθεραπείας και Ομάδων Παιδιών  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων και Εφήβων  Αίθουσα Υποδοχής
           
 Αίθουσα Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Ομάδων Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων  Αίθουσα Λογοθεραπείας  Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Μαθημάτων Εφήβων