Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 10:29

Ιστορία: Ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Αγώνας για την Ελευθερία του 1821

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Αγώνας για την Ελευθερία του 1821

 

         Η Ελληνική επανάσταση του 1821 είναι το πρώτο μέρος του Ελληνικού αγώνα της ανεξαρτησίας (1821-1832), που διεξήγαγε ο υπόδουλος ελληνισμός ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία και που κατέληξε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους από την Πύλη, με την συνθήκη του Μαΐου του 1832.

 

            Η περίοδος είναι ευρέως γνωστή στην σύγχρονη Ελλάδα με τον όρο "επανάσταση του '21", και η επέτειος εορτασμού της έναρξής της καθιερώθηκε το με βασιλικό διάταγμα  η 25η Μαρτίου για δύο λόγους. Αρχικά , γιατί ήταν «λαμπρά καθ’ εαυτήν» λόγω του Ευαγγελισμού και δεύτερο, γιατί τη μέρα αυτή το 1821 έγινε η έναρξη «του υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνος του ελληνικού έθνους».

 

            Στο διάταγμα όμως δεν μνημονεύεται η Αγία Λαύρα, στην οποία είχε εντοπίσει ο Πουκβίλ (1824) , χωρίς να τη χρονολογεί ρητώς, την έναρξη της Επανάστασης του ’21. Αυτή όμως είχε ήδη αρχίσει πριν από τις 25 Μαρτίου και την ημέρα εκείνη δεν έγινε τίποτε που να δικαιολογεί την ημερομηνία της επετείου. Αυτή όμως είχε ήδη αρχίσει πριν από τις 25 Μαρτίου και την ημέρα εκείνη δεν έγινε τίποτε που να δικαιολογεί την ημερομηνία της επετείου. Βεβαίως δεν θα ήταν εύκολο να επιλεγεί μια από τις προσφερόμενες ημερομηνίες, λόγου χάρη η 24η Φεβρουαρίου με την καταστροφική κατάληξη του εγχειρήματος του Υψηλάντη: η θρησκευτική εορτή ερχόταν να απορροφήσει τις ενδεχόμενες αντιδικίες ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της επανάστασης και συγχρόνως να παγιώσει την εθνικοθρησκευτική διάστασή της· να συμβάλλει συγχρόνως με τον τρόπο της στην ιδεολογική ιστορία του ’21. Γιατί η θρησκευτική αναφορά είναι πάγιο στοιχείο στον προσδιορισμό των κατακτημένων και πάγιο επίσης στοιχείο στην επιχειρηματολογία που θέλει να δικαιώσει τον Αγώνα: με αξιοσημείωτη εξαίρεση την προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας, όλες οι προκηρύξεις της επανάστασης αναφέρονται με σταθερό τρόπο στη δυάδα έθνος και θρησκεία· τούτο δεν σημαίνει ότι κάθε αναφορά στη θρησκεία εγγραφόταν στο ίδιο σκεπτικό, μάλιστα στο εθνικό σκεπτικό.

Διαβάστηκε 854 φορές
Anadrassi

Τελευταία άρθρα από τον/την Anadrassi