Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 10:21

Φυσική: Κρούσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κρούσεις

Η Κρούση είναι φυσικό φαινόμενο και αναφέρεται στην στιγμιαία προσέγγιση δύο σωμάτων. Γενικά κρούση ονομάζεται η άσκηση μεγάλωνδυνάμεων μεταξύ δύο σωμάτων για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Κατά την κρούση δύο σωμάτων, στην περίπτωση που δεν ασκούνται εξωτερικές δυνάμεις στα σώματα ή αυτές είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις εσωτερικές, ισχύει η αρχή διατήρησης της ορμής. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική ορμή των σωμάτων πριν και μετά την κρούση παραμένει σταθερή.

Οι κρούσεις διακρίνονται σε δύο επιμέρους κατηγορίες ανάλογα με την μεταβολή της κινητικής ενέργειας των σωμάτων πριν και μετά την κρούση. Αν η κινητική ενέργεια παραμένει σταθερή τότε έχουμε την περίπτωση της ελαστικής κρούσης, ενώ αν η κινητική ενέργεια μετά την κρούση ελαττώνεται τότε έχουμε την περίπτωση της ανελαστικής κρούσης. Μία υποπερίπτωση της ανελαστικής κρούσης είναι η πλαστική κρούση κατά την οποία τα δύο σώματα μετά την κρούση ενώνονται σε ένα συσσωμάτωμα.

Σε κάθε κρούση όπου έχουμε ένα μονωμένο σύστημα σωμάτων ισχύει η αρχή διατήρησης της ορμής. Η ορμή ενός σώματος είναι το γινόμενο της μάζας του σώματος και της ταχύτητάς του. Συμβολίζεται με το γράμμα p και ισούται με m•u.

Το βίντεο αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό βοήθημα για τους μαθητές της α΄Λυκείου αλλά και της γ΄Λυκείου που έχουν το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο στην ύλη τους.

Διαβάστηκε 989 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 10:22
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ηλεκτρομαγνητική Επαγωγή Φυσική: Στερεά Σώματα »

Φωτογραφίες του χώρου μας

 Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Μαθημάτων και Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Λογοθεραπείας και Ομάδων Παιδιών  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων και Εφήβων  Αίθουσα Υποδοχής
           
 Αίθουσα Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Ομάδων Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων  Αίθουσα Λογοθεραπείας  Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Μαθημάτων Εφήβων