
www. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (29)
Επιλέξτε και διαβάστε τα άρθρα που αφορούν την ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι μας διδάσκουν ... Θαλής ο Μιλήσιος
Γράφτηκε από τον Μαθιουδάκης ΓιώργοςΘαλής (Νερό)
Δρα στις αρχές του 6ου αι. Για τη σκέψη του βασιζόμαστε μόνο σε μαρτυρίες.
Στην κοσμολογία του βασικό ρόλο παίζει το νερό και οι κοσμολογικές απόψεις του είναι οι εξής :
-η γη στηρίζεται (επιπλέει) στο νερό
-το νερό είναι η ‘αρχή’ των πάντων
Η άποψη αυτή, παραπέμπει στον Όμηρο και τον Ησίοδο. Ο Ωκεανός περιβρέχει τη Γη και είναι η πηγή όλων των νερών. Η ιδέα της ύπαρξης νερών κάτω από τη γη, έχει ομοιότητες με αιγυπτιακούς και βαβυλωνιακούς μύθους, κάτι που πιθανόν να οφείλεται στα ταξίδια του Θαλή σε
αυτές τις περιοχές. Η ύστερη παράδοση θεωρεί πως θέλησε να εξηγήσει με αυτόν τον τρόπο τους σεισμούς.
Ηλεκτρομαγνητική Επαγωγή
Γράφτηκε από τον AnadrassiΗλεκτρομαγνητική Επαγωγή
Ηλεκτρομαγνητική επαγωγή (ή απλώς ηλεκτρική επαγωγή) (Electric Induction) ονομάζεται η εμφάνιση ηλεκτρισμού εξαιτίας μαγνητικού πεδίου. Συγκεκριμένα είναι το φαινόμενο της ανάπτυξης διαφοράς δυναμικού στα άκρα ενός αγωγού, η οποία λαμβάνει χώρα όταν μεταβάλλεται η μαγνητική ροή που διέρχεται από την επιφάνεια που ο συγκεκριμένος αγωγός ορίζει. Έτσι, η διαταραχή τουμαγνητικού πεδίου προκαλεί διαταραχή του ηλεκτρικού πεδίου.
Περισσότερα...
Η γιορτή των Χριστουγέννων στα αρχαία χρόνια
Γράφτηκε από τον AnadrassiΗ γιορτή των Χριστουγέννων στα αρχαία χρόνια.
Τα Χριστούγεννα, η γιορτή της γεννήσεως του Ιησού Χριστού δηλαδή, αποτελούν την μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού, αποτελώντας ημέρες χαράς για όλον τον Χριστιανικό κόσμο.
Η Μάχη των Θερμοπυλών
Περίπου το 484 π.Χ. ο βασιλιάς Ξέρξης ξεκινά από την Μικρά Ασία για την κατάκτηση της Ελλάδας και την καταστροφή της Αθήνας. Όταν έφτασε στον Ελλήσποντο έφτιαξε μια γέφυρα από πλοία του στόλου του ώστε να περάσει ο υπόλοιπος στρατός και το ιππικό του.
Ας θυμηθούμε τι γνωρίζουμε για την ιστορία του Μεγαλέξανδρου…
Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Οι προετοιμασίες του Ξέρξη για την εισβολή στην Ελλάδα άρχισαν από το 483 π.Χ. Ο Ξέρξης σχεδίαζε έναν κατακτητικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας που είχε στόχο του τόσο την υποταγή της Ελλάδας όσο και την προσάρτηση όλων των δυτικών περιοχών στην Περσική Αυτοκρατορία. Τα σχέδια όμως του Ξέρξη ματαίωσε οριστικά η ήττα του στη Σαλαμίνα.
Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ