Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 06:09

Το φαινόμενο του Ρατσισμού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

            Ρατσισμός είναι η μεροληπτική στάση με την οποία αντιμετωπίζονται τα μέλη μιας φυλής, μιας κοινωνικής ομάδας, ενός συνόλου με ιδιαίτερα-«αποκλίνοντα» χαρακτηριστικά. Η στάση αυτή οδηγεί στην περιθωριοποίησή τους, στην άσκηση βίας εναντίον τους ή στην ολοσχερή εξόντωσή τους.

 

 
 

            Στόχοι ρατσιστικής αντιμετώπισης είναι δυνατόν να γίνουν όλοι οι «διαφορετικοί», οι «άλλοι», οι αποκλίνοντες από τις επικρατούσες αρχές κάθε λαού. Πιο ευάλωτες όμως ομάδες πληθυσμού είναι:

 

•          φυλές ανθρώπων (παραδοσιακός ρατσισμός)

•          θρησκευτικές ομάδες (ετερόδοξοι)

•          γυναίκες (στην εργασία, στην οικογένεια, ανύπαντρες μητέρες…)

•          οικονομικοί πρόσφυγες: μετανάστες, λαθρομετανάστες, ξένοι εργαζόμενοι

•          κοινωνικά μειονεκτούντες (αποφυλακισθέντες, χρήστες ναρκωτικών ουσιών)

•          ομοφυλόφιλοι

•          επαγγελματίες

•          άτομα με ειδικές ανάγκες

 

            Τα αίτια του ρατσισμού είναι ποικίλα. Αρχικά οφείλεται, στην οικονομική ύφεση, την υποαπασχόληση και την αυξανόμενη ανεργία στις δυτικές χώρες. Γενικεύεται, στους πολίτες αυτών των κοινωνιών, η πεποίθηση ότι υπεύθυνοι για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση (ιδίως για την ανεργία) είναι οι ξένοι μετανάστες και εργαζόμενοι. Επίσης, η ευρεία αναπαραγωγή στερεότυπων αντιλήψεων, που αφορούν επαγγέλματα, συμπεριφορές, μειονότητες, λαούς και έθνη, πολιτισμούς, ομάδες πληθυσμού, τα φύλα,  επιτείνουν προκαταλήψεις, διαιωνίζουν αντιπαλότητες, χειραγωγούν τη σκέψη, ακυρώνουν τον ελεύθερο στοχασμό. Επιπλέον, η ανάγκη ατόμων και ομάδων να καθορίσουν την ταυτότητά τους – να αυτοπροσδιοριστούν μέσα από τη σύγκριση και τη σύγκρουση με τους άλλους οδηγεί συχνά στη διατύπωση θέσεων υπεροχής και ανωτερότητας. Τέλος, πορίσματα και θέσεις της επιστήμης, που για αρκετούς αιώνες θεμελίωναν την υπεροχή της λευκής φυλής του δυτικού κόσμου έναντι των άλλων φυλών, παρά την έμπρακτη διάψευσή τους, εξακολουθούν να βρίσκουν πλατιά απήχηση από πολλούς ανθρώπους και στον 21ο αιώνα.

 

            Οι ρατσιστικές θεωρίες όταν συνδυαστούν και ενδυναμωθούν με εθνικιστικά κηρύγματα, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε πολεμικές συγκρούσεις και σε μαζικά εγκλήματα. Διάπραξη ωμοτήτων, βιαιοτήτων και εγκληματικής συμπεριφοράς εναντίον ανθρώπων διαφορετικών πεποιθήσεων, εθνικής καταγωγής, θρησκευτικού πιστεύω, πολιτικής τοποθέτησης, έχουν άμεση συνέπεια την διαιώνιση της βίας, εφόσον οι καταπιεζόμενοι θα υπερασπιστούν με τη βία τη ζωή τους, τα αγαθά και την αξιοπρέπειά τους.

 

            Η ενίσχυση της αντιρατσιστικής συνείδησης είναι αποτέλεσμα μαθητείας, μόρφωσης, ηθικής καλλιέργειας με:

 

•          την παροχή ανθρωπιστικής παιδείας που θα προκρίνει το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

•          την ενεργοποίηση των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης αφού με τη δράση τους μπορούν να επηρεάσουν θετικά τους πολίτες, να αντισταθούν και να καταδικάσουν ρατσιστικές πρακτικές.

•          την ευαισθητοποίηση των πολιτών και η συμμετοχή τους σε κινήσεις διαμαρτυρίας. Η μαζική συμμετοχή είναι εγγύηση για τη δημοκρατία και τις πολιτικές ελευθερίες. Η απάθεια και η σιωπή απέναντι σε ρατσιστικές πρακτικές συνιστούν ανοχή και συνενοχή.

•          την κινητοποίηση των φορέων κοινωνικοποίησης των νέων ανθρώπων. Η αποστολή της οικογένειας, του κράτους, της εκκλησίας, των ΜΜΕ για την εξάλειψη των ανισοτήτων και τον παραμερισμό των στερεοτύπων είναι θεμελιώδης.

 

Προτεινόμενα Βίντεο:

 

1. Απο ταινίες θα σας προτείναμε να δείτε την ''American History X''

 

 

 

 

2. Το παρακάτω βίντεο το 2011 κέρδισε το πρώτο βραβείο με θέμα το ρατσισμό.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 1042 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 06:11

Φωτογραφίες του χώρου μας

 Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Μαθημάτων και Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Λογοθεραπείας και Ομάδων Παιδιών  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων και Εφήβων  Αίθουσα Υποδοχής
           
 Αίθουσα Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Ομάδων Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων  Αίθουσα Λογοθεραπείας  Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Μαθημάτων Εφήβων