Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013 09:24

Εφηβεία και Κοινωνικοποίηση

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η εφηβεία δεν μπορεί να εννοηθεί ως απλό βιολογικό γεγονός. Οι οργανισμικές αλλαγές δεν γίνονται στο κενό αλλά μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο.

Την περίοδο αυτή οι έφηβοι τείνουν να υποκαταστήσουν τους γονείς και την οικογένεια τους με την προσκόλληση στην ομάδα των συνομηλικων τους. Αυτό θα λειτουργήσει σαν γέφυρα για τη μετάβαση από τις εξαρτητικές σχέσεις στη δόμηση της ταυτότητας.

 

Μέσα στις ομάδες των συνομηλίκων ο έφηβος αναγνωρίζεται, ανήκει και μοιράζεται εμπειρίες και με την κάλυψη της ομάδας θα μπορέσει να επιχειρήσει νέες προσπάθειες και να δοκιμάσει τις ικανότητες και τα όρια του.

Δίνεται προτεραιότητα στη συμμόρφωση με τα πρότυπα εμφάνισης, μουσικής και τρόπου διασκέδασης της ομάδας. Ο έφηβος πρέπει να είναι όμοιος με τα μέλη της ομάδας για να νιώθει ότι ανήκει και διαφορετικός από τα μέλη άλλων ομάδων για να νιώθει ότι υπάρχει.

Το σχολείο είναι ο χώρος που θα σχηματιστούν ομάδες, θα δοκιμαστούν ικανότητες, θα αναπτυχθούν σχέσεις, θα ανταλλαγούν εμπειρίες και θα διαμορφωθούν πρότυπα ζωής για τους εφήβους. Η σχέση με τους καθηγητές είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αυτοί είναι πρωτεύουσες γονεϊκές φιγούρες σε μια περίοδο ανάπτυξης που αναζητούνται πρότυπα εκτός οικογένειας.

Οι γονείς χρειάζεται να κατανοούν τις αλλαγές και την ανάγκη συναισθηματικής απομάκρυνσης του εφήβου και πρέπει να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες ματαιώσεις στη σχέση τους με τον έφηβο της οικογένειας.

Επίσης είναι απαραίτητο για τους γονείς να είναι συναισθηματικά παρόντες, σταθεροί, δεκτικοί, ισχυροί και οι συζυγική τους σχέση να είναι αρκετά καλή για να μπορούν να αντέξουν την περίοδο αμφισβήτησης τους από τους εφήβους της οικογένειας.

Διαβάστηκε 3561 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013 09:29
Αγγελική Παρίου

Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονίστρια ομάδων ενηλίκων - παιδιών - εφήβων - γονέων
Ιατρική Ψυχολόγος.
Επιστημονική υπεύθυνος των κέντρων Ανάδραση 
Διευθύντρια του Κέντρου Θεραπείας και Ειδικής Μάθησης Ανάδραση
Μελος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας
Μέλος της Σχολής Γονέων Μαρία Χουρδάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Τέστ Αξιολόγησης της Εξάρτησης από το Internet. »

Φωτογραφίες του χώρου μας

 Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Μαθημάτων και Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Λογοθεραπείας και Ομάδων Παιδιών  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων και Εφήβων  Αίθουσα Υποδοχής
           
 Αίθουσα Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Ομάδων Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων  Αίθουσα Λογοθεραπείας  Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Μαθημάτων Εφήβων